Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
[...] często się przebudzasz. Taka noc sprawia, że rano czujesz się zmęczony, zdemotywowany i po prostu nie masz siły do działania. Każdy doświadcza czasami takiego stanu i o ile zdarza się on sporadycznie, nie trzeba się martwić, tak chroniczne problemy ze snem są już poważnym stanem wymagającym konsultacji ze specjalistą. Jakie czynniki wpływają [...]
Nieswoiste zapalenia jelit (Inflammatory Bowel Disease – IBD) to przewlekłe choroby przebiegające z okresami zaostrzeń i remisji, wymagające stałego leczenia farmakologicznego, a często również hospitalizacji i interwencji chirurgicznych. W świetle aktualnego stanu wiedzy uważa się, że nieswoiste zapalenia jelit są spowodowane przez rozmaite [...]
[...] martwy ciąg. To wszystkie nasze talerze na sztandze, więc kupimy więcej, aby podnieść więcej (...) Tak właśnie przebiegają dni treningowe :)”. To naprawdę niesamowite, ile siły ma ten młody mężczyzna. Warto wspomnieć, że zawody, które odbędą się w Bahrajn, nie będą pierwszymi po wygranej w WSM. Oleksii brał udział w pierwszych w historii [...]
[...] i maksymalny 75% zasobów białka z całego organizmu znajdujących się w mięśniach. Niemniej białka są rozlokowane w wielu komórkach i płynach ustroju, więc trudno powiedzieć, ile to konkretnie jest. Stworzono skomplikowane wzory i metody, których celowo tu nie omawiam. Inni autorzy (Jerzy Andrzej Żołądź) podają, iż całkowita ilość białka w ciele [...]
Trening siłowy, podobnie jak działania dietetyczne, nie ma jednej słusznej drogi. Kulturyści, trójboiści, czy osoby trenujące wytrzymałościowo, różnią się znacznie nie tylko wyglądem, ale i podejściem do samego treningu, który ukierunkowany jest na różne cele. Kulturysta trenuje hipertroficznie, trójboista stymuluje siłę, a wytrzymałościowiec [...]
[...] samotnie w sobotę rano." Po operacji, która go czeka będzie miał zakaz wykonywania jakichkolwiek ćwiczeń przez 6 miesięcy, więc zapewne teraz stara się wycisnąć z siebie ile się da. Mamy nadzieję, że operacja zakończy się szczęśliwie i Mistrz szybko dojdzie do formy. Źródło: [...]
[...] 12 procent tkanki tłuszczowej, a u mężczyzn zaledwie 3 procent. Tłuszcz podskórny — jak sama nazwa wskazuje — ten, który znajduje się pod skórą, zwykle jest nieszkodliwy (o ile mamy go z umiarem). Tłuszcz trzewny, często nazywany tłuszczem opornym, ponieważ ciężej jest go zredukować. Jest to dość groźny rodzaj tłuszczu, gdyż okala nasze narządy [...]
Jak wiadomo, Twój styl życia, a w szczególności, to, co jesz i ile się ruszasz, wpływa na zdrowie mózgu. Istnieją jednak i inne czynniki, które wpływają na kondycję i starzenie się tego narządu. Naukowcy z Wydziału Neurologii Klinicznej Nuffield na Uniwersytecie Oksfordzkim przeanalizowali skany mózgów ponad 40 000 Brytyjczyków w wieku powyżej [...]
Liczba osób z otyłością wzrasta, a wszelkie próby mające na celu spowolnienie tego wzrostu jak dotąd nie są szczególnie skuteczne. Promowanie zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej, ograniczanie cukru i żywności przetworzonej w diecie, spożywanie większej ilości warzyw i owoców i wiele innych zaleceń zdaje się wlatywać jednym uchem, a [...]
[...] się niechcianych piersi. Czym jest lipomastia? Lipomastia jest przerostem tkanki tłuszczowej w okolicach klatki piersiowej, nazywana popularnie męskimi piersiami. O ile w przypadku ginekomastii mówimy o przeroście gruczołów sutkowych, tak w przypadku “lipo” problem dotyczy całej klatki piersiowej, a tkanka tłuszczowa skupiona jest w [...]
[...] Freddie Bray „Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries” https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21492 Eili Klein, David L. Smith,† and Ramanan Laxminarayan „Hospitalizations and Deaths Caused by Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus, [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne mogą mieć negatywny wpływ na wątrobę (patologiczne zmiany, gruczolaki, włóknienie, cholestaza czy nawet rak wątrobowokomórkowy). Od przynajmniej 30 lat wiemy, iż nadużywanie SAA jest główną przyczyną patologicznych zmian w nerkach. Ale to na pewno nie przez sterydy? Zobacz na wykres. Znaczne pogorszenie [...]
Czy znacie powiedzenie, że mózg jest mięśniem, a mięsień nietrenowany zanika? Jest w tym sporo racji i nie chodzi tutaj jedynie o rozwiązywanie zagadek intelektualnych. Regularna aktywność fizyczna posiada nieskończoną ilość zalet. Nasze ciało poddane treningowi uruchamia wiele układów i narządów wewnętrznych w organizmie. Zazwyczaj, gdy zadamy [...]
Z pewnością każdy choć raz w życiu usłyszał, że należy robić dziennie minimum 10000 kroków — czy to w jakimś artykule, czy choćby w instrukcji sportowego zegarka. Tak się przyjęło, że to magiczna liczba, a tak naprawdę jest to pewnego rodzaju punkt odniesienia, żeby zmobilizować ludzi do jakiejś minimalnej dawki ruchu. Czy 10 000 kroków dziennie [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]
[...] aby na tym etapie ważyć każdy produkt, przykładowo za pomocą wagi kuchennej. Dlaczego na tym etapie jest to ważne? Po pierwsze, zapewne nie ma on/ona „zielonego pojęcia”, ile waży produkt. A przecież często nie wie on/ona nawet tego, ile powinien(-a) zjadać danego produktu. Po drugie, o ile nie będziemy żywić się wyłącznie zapakowanymi (w [...]
[...] wody w organizmie. Pomiar fałdomierzem Wykorzystanie pomiaru fałdomierzem ma na celu określenie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej. Jest to metoda, która wskaże nam, ile procent w ogóle masy naszego ciała stanowi tłuszcz. Jest to metoda wysoce dokładna, jednak jej wykorzystanie wymaga drugiej osoby, aby prawidłowo określiła grubość fałd.
Czy zauważyłeś, że niektóre warzywa i owoce uwzględniane są w grupie żywności o doskonałych właściwościach i wartościach odżywczych, tzw. superfoods, a inne z kolei pozostają jakby w cieniu? Według wielu dietetyków ma to większy związek z panującą modą, aniżeli obiektywnymi danymi żywieniowymi. Wystarczy spojrzeć choćby na wzrost popularności [...]